Подерв’янський підсадив на матюки Миколу Вересня аншлагом “Павліка Морозова”

vst

Спектакль «Павлик Морозов» Леся Подерв’янського зібрав аншлаг.

Микола Вересень навіть після вистави ніяк не міг «вийти з образу», – пише сайт газети “Сегодня”.

За десять хвилин до початку скандальної прем’єри вистави «Павлик Морозов» Леся Подерв’янського, що відбулася в суботу, біля кас кінотеатру «Кінопанорама» – не проштовхнутися. Одні, залишившись без квитка (їх ціна 200-800 грн.), смачно матюкаються, інші – купують кілька квитків на наступні вистави «про запас».

А серед перших глядачів журналісти розгледіли екс-бютівця Олега Ляшка: «Я багато чув про Подерв’янського, але нічого не читав! Ось з’явився шанс подивитися ».

Вистава – з трьох дій без антракту, «всього-лише» години дві, присмачені добірним матом акторів. А дія відбувається в сибірській тайзі. З’являється бог смерті Танатос і сповіщає про початок Другої світової. У цей же час тайгою подорожує піонерський загін на чолі з учителем атеїзму і Павликом Морозовим. Мета їхньої подорожі – відшукати храм Аполлона, який нібито існує десь на болотах, щоб на прикладі його відсутності довести: бога немає. Туди ж прямує фашистський перевертень і генерал-зрадник Власов (Микола Вересень) з агентом Філіном. Далі знавіснілий Павлик вбиває батька і матір. Тут з’являються богині помсти, які хочуть покарати його за скоєне. І тоді Морозов сам кидає виклик богам, щоб зайняти місце Зевса на Олімпі – спершу перемагає Сфінкса (Світлана Вольнова), потім вербує месниць-іриній … Але боги насилають на нього Власова. Гинуть обидва …

За всім, що відбувалося на сцені, ідейний творець вистави Лесь Подерв’янський спостерігав з балкона, і тільки наприкінці вистави вийшов на уклін разом з акторами. До речі, Микола Вересень, який у цей вечір вперше вийшов на театральні підмостки, навіть після вистави ніяк не міг «вийти з образу» і раз у раз використовував ненормативну лексику, базікаючи з друзями на вулиці. А депутат Олесь Доній, який побував на прем’єрі, зізнався нам, що з Лесем вони товаришують ще з 98-го: «Тоді ми ставили один з його творів в Малому театрі, і був такий точно аншлаг, як і зараз.

Навіть Ліна Костенко прийшла послухати і витримала до кінця! «Знаєте, чим хороший Лесь? Йому вдалося зруйнувати міф про неповноцінність української мови. Він не боїться відкрито заявляти, що в нашій мові є лайка і мат. Їдьте в будь-яке село і почуєте те, що чули сьогодні! ». Засвітився на заході і екс-міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко: «Поважаю цього Подерв’янського. Він «присадив» на українську мову багатьох людей! ».

Прості ж глядачі зізнавалися, що при всій любові до Лесика «його п’єси не підходять для сцени. Коли сидиш півтори години і слухаєш мат з вуст служителів Мельпомени, стає гидко і нудно. Хоча порадувала ненаграність! ».

Джерело: http://newvv.net/culture/Culture/210701.html?language=ru

Твоя особиста думка нас тут не цікавить