Один день із жизні фірми.

Один день із жизні фірми.
Фарс з елементами містики.

Дійові особи
Степан Дмитрович Лящ, начальнік, людина з ознаками комсомольського функціонера.
Василь Юхимович Опанасенко, зам Ляща, людина з ознаками перманентної алкогольної абстиненції..
Аркадій Аполонович Рубероїд, зам Ляща, людина з ознаками приналежності до єврейської нації.
Сірьожа, Валєра та Толік, рядові клєрки, смисл життя яких полягає у розгляданні порнухи та комп‘ютерних іграх.
Зарплата та Премія, добрі феї з торбами, покровительниці всіх зазначених осіб.
Отпуск, легко вдягнена людина, інколи страждаюча на запої, сонячні опіки та венеричні хвороби.
Налогова, стара відьма, що з‘являється Лящу у нічних кошмарах.

Дiя перша.
Кабінет Ляща, який нагадує своєю обстановкою часи застою. За столом для нарад, щедро заставленим мінеральною водою сидять Опанасенко та Рубероїд. Опанасенко з насолодою п‘є воду, Рубероїд перегортає папери.

Опанасенко. (Наливає води). І хоч важко уявити собі, Аркаша, більш виховану людину, але він весь час, я подчьоркую, весь час сякався виключно на підлогу. Якшо хтось з присутніх робив йому замєчаніє, то він говорив: “От скажіть мені, люб‘язний, ви як ідете срати, то куди діваєте свої так би мовити, результати? Ви ж їх з собою не носите?”. Отака людина. Зараз на Петрівці штаньми торгує.
Рубероїд. (Не відриваючись від паперів, стурбовано). Васілій Єфімович, ви би лучше подготовілісь атвєчать на вопроси Стєпана Дмітрієвіча. Потому что вопроси еті будут очєнь інтєрєснимі. Колосальний спад рєалізациї по почті всєм товарним позіциям…
Опанасенко. (Перебиває). Аркаша, я не поняв, хто в нас на фірмі по фінансових вопросах? Гатовся собі мовчки. Я, мєжду прочим, вчора договори підписував. А ето в зайвий раз створює благодатну почву для візиту Зарплати. (Наливає води). А можливо, навіть і Премії! (Жадібно п‘є). І взагалі, Аркадій, як до тебе по-людські, а ти…. (До себе). Одне слово – жид!

До кабінєта входить Лящ, начальнік і сідає за стіл. Це лисуватий кремезний чоловік зі звисаючим животом, так що сидіти йому доводиться на певній відстані від столу.

Лящ. (Серйозно) Ну шо тут у нас робиться?

Опанасенко виразно дивиться на Рубероїда.

Рубероїд. (Відкашлявшись). Стєпан Дмітрієвіч, прінімаючи во вніманіє падєніє обйомов продаж і плани возврата дебіторской задолженості, можна с полной увєрєностью заявіть, что наше прєдпріятіє входіт в начальную стадію крізіса. Фінансовий рєзультат прєдидущєго квартала…
Лящ. (Перебиває). Аркадій Аполонович, ти ж не на мітінгу, давай по простому.
Опанасенко. Якщо по простому, Дмитрович, то ето піздєц.
Рубероїд. Да, Стєпан Дмітрієвіч, дєла обстоят плохо, однако я би нє бил такім катєгорічним.
Лящ. І шо, Аркадій, ти предлагаєш?
Рубероїд. Я прєдлагаю пєрєсмотрєть нашу товарную і ценовую політіку.
Опанасенко. (З запалом у голосі). А я предлагаю вигнать Рубероїда нахуй! Або, на крайняк, в отпуск не пустить. Хай тут париться все літо і товарну політику міняє.
Рубероїд. (Розгублено). Васілій Єфімовіч, пазвольтє, в сложившейся сітуациі віноват нє я одін. Кто в прошлом мєсяце чєтирє тони тротуарной пліткі отправіл в Харьков под рєалізацию?
Опанасенко. (Уїдливо). А хто постійно скаржиться на крізіс, а в цей час будує дачу на Позняках? Га? (До Ляща). Двохетажну, мені хлопці казали.

На порозі кабінєта матеріалізуються Зарплата та Премія. Це здоровенні цицькаті молодиці з торбами за плечима. В зубах у них дорогі сігарети “Парламєнт”.

Опанасенко. (До Рубероїда, з почуттям власної переваги). От тобі і чотирі тони плітки, Аркаша…

Зарплата мовчки підходить до столу, борсається в своїй торбі, кладе перед Опанасенком і Лящем по конверту і зникає. Премія гладить Ляща по голові і дає йому ще одного конверта. Лящ сяє. Феї розчиняються у повітрі, залишаючи після себе сігаретний дим.

Рубероїд. А как же я?
Опанасенко. (Наливає собі води). А ти дачу продавай!
Лящ. Аркадій Аполонович, можеш бути вільний. А про Отпуск забудь. Работать нада, Аркадій, а не рассуждать!

Рубероїд виходить.

Дiя друга.
Кабінєт з клєрками, убогими меблями та калєндарями на стінах. В очі відразу ж кидається ядовито-чорвоного кольору вогнегасник в кутку. За комп‘ютерами в зосереджених позах сидять Валєра, Сірьожа і Толік і створюють напряжонну робочу обстановку.

Сірьожа. Вісім!
Толік. Ти диви, шо дєлає!
Сірьожа. Дев‘ять!
Валєра. Казьол!
Сірьожа. Десять! Піздєц!
Толік. В пизду такі ігри!
Валєра. Я їбав!
Сірьожа. З Валєри – п‘ять, з Толяна – три.
Валєра. Ращьот після появи Зарплати.

До кабінєта входить Аркадій Аполонович Рубероїд, що спричиняє невеличкий переполох: Сірьожа та Толік миттєво обкладаются паперами, Валєра спритно хапає телефон і починає створювати вигляд, ніби балакає.

Рубероїд. Валєра, нє нада дєлать від, шо ви разгаваріваєтє по тєлєфону. Мєжду прочім, господа, раньше ви дєлалі ето бистрєє.
Сірьожа. Раніше Зарплата посєщала нас точно по графіку, Аркадій Аполонович, не то шо зараз. Ну, і Премія інколи заходила.
Рубероїд. А от шо каждий із вас сдєлал для етого?
Валєра. (До себе). Інтєрєсно, а шо ж ти сдєлав?
Сірьожа. Аркадій Аполонович, в нас зараз роботи нема, ви ж самі знаєте – літо, мертвий сєзон.

У цей час на порозі кабінета матеріалізується Отпуск. Він засмаглий і п‘яний. Отпуск знімає зі стіни вогнегасника і прицельно жбурляє його в Рубероїда. Рубероїд падає. Отпуск по синусоїдній траеткорії підходить до хлопців, видає кожному коньяк у пласмасовому стаканчику, наливає собі, випиває, хапає Сірьожу і зникає в південному напрямку. Валєра та Толік, зі схуївшими виразами на обличчях спихують непритомного Рубероїда в оркестрову яму. До кабінєта вриваються Лящ і Опанасенко.

Опанасенко. (Озираючись). Шо тут трапилося?

Валєра і Толік чухають потилиці і мовчать. В цю мить на порозі кабінєта матеріалізується Налогова. Це стара баба у хустці з дикими очима та скривавленими іклами. В руках вона має велику папку з написом “Постанова”. Лящ боягузливо хреститься. Шкутильгаючи, але досить спритно Налогова підбігає до Ляща і Опанасенка і папкою наносить їм тяжкі тілесні ушкодження, несумісні з життям. Налогова обертається, клацає іклами в бік Толіка і розчиняється у повітрі.

Валєра. (Розгублено). Та шо ж це таке робиться, га, Толя?

Толік повними жаху очима дивиться на Валєру і втрачає свідомість. Починає грати відома мелодія групи “Пінк Флойд”. Валєра тупо киває головою в такт музиці.

Завіса.

————————————

Автор: {Harchenko}
[ Цікаві Досліди – http://www.doslidy.kiev.ua ]
————————————

Твоя особиста думка нас тут не цікавить